Weekers: Geen onduidelijkheid over BTW-heffing zelfstandigen in zorg • Accountancy Nieuws

Staatssecretaris Weekers van Financiën is van mening dat het ter beschikking stellen van personeel of arbeid aan ziekenhuizen in de BTW-heffing moet worden betrokken, ook als het gaat om BIG-geregistreerde verpleegkundigen en/of ZZP’ers. Dit standpunt wordt door de Belastingdienst via voorlichting en handhaving uitgedragen. Volgens de staatssecretaris laat de Belastingdienst geen onduidelijkheid over de toepassing van de regelgeving bestaan. Dit heeft hij geantwoord op Kamervragen van de leden Mei Li Vos, Groot en Wolbert (allen PvdA).

Het uitlenen van verpleegkundigen door uitzendbureaus is belast met BTW. Zelfstandige verpleegkundigen treden in concurrentie met deze uitzendbureaus. Weekers herkent zich niet in de kritiek dat belastinginspecteurs de regels niet eenduidig zouden hanteren. De medische vrijstelling geldt alleen als de beroepsbeoefenaar zelfstandig een gezondheidskundige dienst verricht, een Wet BIG-opleiding heeft afgerond en de verrichte dienst behoort tot het deskundigheidsbereik.

De staatssecretaris noemt enkele voorbeelden wanneer juist wel sprake is van een BTW-belaste prestatie. Er is nog een procedure aanhangig over de vraag of de diensten van BIG-geregistreerde ZZP’ers/zorgverleners hun arbeid – al dan niet door middel van bemiddelingsbureaus – aan ziekenhuizen ter beschikking stellen. Of in een concrete situatie sprake is van het zelfstandig verrichten van een gezondheidskundige dienst, moet worden beoordeeld aan de hand van de feiten en omstandigheden.

Via Weekers: Geen onduidelijkheid over BTW-heffing zelfstandigen in zorg • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s