Overdracht school gemeente Hardinxveld-Giessendam btw levering | Actueel btw-nieuws

De gemeente Hardinxveld-Giessendam draagt een schoolgebouw in aanbouw over aan het bestuur van een school voor bijzonder onderwijs. Hiervoor wordt € 274.208 plus € 52.099,52 btw in rekening gebracht. De gemeente en het schoolbestuur komen overeen dat de gemeente afstand doet tot betaling van de koopprijs plus de btw, waartegenover het schoolbestuur dat bedrag schuldig erkent. Ter zake van de verkrijging van het schoolgebouw is een strafheffing overdrachtsbelasting voldaan ten bedrage van € 195.784,50. De gemeente heeft gedurende het vierde kwartaal 2004 t/m het derde kwartaal 2005 de btw op de bouwkosten in aftrek gebracht. In het eerste kwartaal van 2005 is om teruggaaf verzocht. De inspecteur heeft de teruggaaf geweigerd en de in aftrek gebrachte btw op de stichtingskosten nageheven.

Naar het oordeel van Rechtbank ’s Gravenhage heeft de gemeente niet als btw-ondernemer gehandeld omdat feitelijk geen sprake is van een levering tegen een vergoeding. In hoger beroep oordeelt Hof ’s Gravenhage dat de gemeente uitsluitend een aan haar opgedragen toezichthoudende en regelgevende activiteit uitoefent met betrekking tot het primair onderwijs. Deze wijze van het verzorgen van voorzieningen gekoppeld aan de positie die een gemeente overigens heeft op het gebied van (bijzonder) onderwijs kwalificeert niet als een activiteit om daaruit duurzaam opbrengsten te verkrijgen. Omdat geen sprake is van een economische activiteit ontbeert de gemeente recht op aftrek.

In cassatie meent A-G Van Hilten dat de overdracht van het schoolgebouw een levering is voor de btw en dat geen sprake is van een ‘typische overheidshandeling’ (voor mee info zie 1.5). Dit betekent dat de levering van het schoolgebouw belast was met btw en dat de gemeente recht had op btw-aftrek indien de vergoeding niet symbolisch was. Of de vergoeding voor de levering van het schoolgebouw symbolisch was is een vraag die een verwijzingshof moet beantwoorden. De Hoge Raad moet nog arrest wijzen.

Via BTW-PLAZA | btw-kennis | btw-nieuws | btw-advies | Actueel btw-nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s