Gerechtshof Amsterdam, 11/00356

In geding is de naheffingsaanslag omzetbelasting bij een gemeente die twee “Brede scholen” heeft gebouwd en deze heeft overgedragen een stichting voor het beheren van de gebouwen en het bevorderen van de samenwerking van de gebruikers van deze centra. Het Hof oordeelt dat een onderscheid dient te worden gemaakt tussen de levering van delen van de gebouwen tegen vergoeding, die vervolgens belast worden verhuurd, en de levering om niet in het kader van de Wet op het primair onderwijs van de overige delen van de gebouwen.

De tegen vergoeding overgedragen delen maken 10 procent uit van de gebouwen en de vergoeding is daaraan toe te rekenen, derhalve kan belanghebbende 10 procent van de haar in rekening gebrachte voorbelasting in aftrek brengen.

Hiervan uitgaande is geen sprake van misbruik van recht (fraus legis). Voor het geval ervan zou moeten worden gegaan dat belanghebbende leveringen heeft verricht van twee gehele gebouwen tegen een vergoeding, is het Hof van oordeel dat is voldaan aan de voorwaarden voor misbruik van recht.

Via Gerechtshof Amsterdam, 11/00356.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s