Opmaken valse facturen leidt tot onbehoorlijk bestuur: aansprakelijkstelling terecht

Uit het FIOD-onderzoek blijkt dat er valse facturen zijn opgemaakt. Volgens Rechtbank Gelderland is er dan sprake van onbehoorlijk bestuur en heeft de ontvanger X dan ook terecht aansprakelijk gesteld voor de niet-betaalde btw.

A bv maakt onderdeel uit van een groep van ondernemingen die onder meer actief is op het gebied van (internationaal) transport. A bv drijft een onderneming met als activiteiten het in- en verkopen, het huren en verhuren en leasen van transportmaterieel. In 2009 doet de accountant van A bv een melding betalingsonmacht ter zake van de btw over januari 2009. A bv wordt op 30 maart 2010 failliet verklaard. De ontvanger stelt belanghebbende, X, als feitelijk beleidsbepaler, aansprakelijk voor de niet betaalde btw-naheffingsaanslagen over de periode 1 januari 2008 – 31 december 2009.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat X kennelijk onbehoorlijk bestuur valt te verwijten. De betalingsonmacht is volgens de rechtbank weliswaar tijdig gedaan, maar uit het onderzoek van de FIOD blijkt dat er valse nota’s zijn opgesteld en transacties uitgevoerd waardoor de ontvanger geen verhaalsmogelijkheden meer had. Medio 2008 zijn namelijk financial leasecontracten van vrachtauto’s en opleggers omgezet in operational leasecontracten. Tevens werden daarbij de vrachtauto’s en opleggers verkocht aan de betreffende leasemaatschappijen. De facturen die hiervoor werden opgemaakt waren volgens de rechtbank niet juist. De op de facturen in de administratie van A bv vermelde bedragen zijn namelijk veelal lager dan de bedragen op de ter zake door de leasemaatschappijen opgemaakte facturen. X is dan ook terecht aansprakelijk gesteld.

Bron Uitspraak

Wetsartikelen: Invorderingswet 1990 36

Via VN Vandaag details – TaxLive.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s