BTW-vrijstelling klassiek homeopathische diensten in periode 2005 – 2009

Rechtbank Gelderland is van oordeel dat in de periode 2005 – 2009 de diensten die worden verleend op het gebied van de klassieke homeopathie zijn vrijgesteld van BTW wanneer zij worden verricht door een BIG-geregistreerde arts.

Een maatschap voert een praktijk voor geneeskunst in de meest ruime zin, waaronder klassieke homeopathie. Beiden maten hebben een opleiding tot arts genoten. Maat 1 is zijn bevoegdheid tot het voeren van de artsentitel in 1995 verloren. Maat 2 is als arts BIG-geregistreerd. In geschil is of over de periode 2005 – 2009 de medische vrijstelling van toepassing is op de diensten op het gebied van de klassieke homeopathie.

Rechtbank Gelderland is van oordeel dat alleen de prestaties van maat 2 zijn vrijgesteld van BTW, omdat zij BIG geregistreerd is. In de jaren 2005 – 2009 was door de wetgever geen beperking aan de vrijstelling aangebracht waardoor handelingen van alternatieve artsen die niet tot de specifieke deskundigheid van artsen behoren of hun grondslag vinden in de artsenopleiding niet zijn vrijgesteld. Maat 1 is echter niet BIG-geregistreerd en kan ook op grond van het Europeesrechtelijke gelijkheidsbeginsel niet worden gelijkgesteld met een arts noch met maat 2.

– Rechtbank Gelderland, LJN CA1946, 6 juni 2013

Via BTW-vrijstelling klassiek homeopathische diensten in periode 2005 – 2009 • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s