Niet-professionele activiteiten deurwaarder ook met BTW belast

Het Hof van Justitie EU (HvJ EU) heeft geoordeeld dat de Bulgaar Galin Kostov ook BTW is verschuldigd voor een dienst die hij incidenteel en zonder verband met zijn activiteiten als particuliere deurwaarder verricht.

Galin Kostov oefent het ambt van zelfstandige particuliere deurwaarder uit. De prestaties van Kostov zijn belast voor de BTW. In 2008 komt Kostov met Bon Marin AD overeen dat hij voor Bon Marin AD als lasthebber gaat bieden tijdens drie veilingen van drie onroerende zaken. Kostov ontvangt hiervoor € 25.500. De Bulgaarse Belastingdienst is van mening dat deze prestatie met BTW is belast. Kostov is het hier niet mee eens. De Bulgaarse rechter heeft een prejudiciële vraag in deze zaak gesteld.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Kostov ook voor elke andere economische activiteit, die hij incidenteel verricht, als ‘belastingplichtige’ moet worden aangemerkt. Het HvJ EU overweegt daarbij dat Kostov voor zijn activiteiten als zelfstandig gerechtsdeurwaarder reeds onderworpen is aan de BTW. Hij is dan ook BTW verschuldigd voor een dienst die hij incidenteel en zonder verband met zijn activiteiten als particuliere deurwaarder verricht. Het HvJ EU merkt daarbij nog wel op dat deze activiteit een activiteit in de zin van art. 9 lid 1 tweede alinea EU-richtlijn 2006/112 moet zijn.

– Arrest van HvJ EU C‑62 12, 13 juni 2013

Via Niet-professionele activiteiten deurwaarder ook met BTW belast • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s