Minister Kamp wil btw niet verlagen

Een verlaging van de btw zit er niet in. Dat liet een woordvoerder van minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag weten.

Detailhandel Nederland pleit voor het terugdraaien van de verhoging. De schatkist moet op orde worden gebracht, aldus de woordvoerder. Daarbij komt dat als de btw omlaag gaat, het geld elders gevonden moet worden en dat zal de detailhandel ook raken. Hij wijst er verder op dat een deel van de verhoging is gecompenseerd door verlaging van de inkomstenbelasting.

Detailhandel Nederland presenteerde donderdag een actieplan aan Kamp. Naast de btw-verlaging vindt de organisatie onder meer dat parkeertarieven en de ozb-aanslag moeten worden bevroren, de loonkosten moeten worden verlicht en de leegstand in de buurt moet worden aangepakt.

Extra verlies
Het btw-tarief werd vorig jaar oktober van 19 naar 21 procent verhoogd. Dat voelen de winkeliers in hun omzet, zo stelt de organisatie. ”De btw-verhoging heeft geleid tot minder aankopen met extra verlies van omzet en werkgelegenheid en meer faillissementen tot gevolg.”
Volgens Detailhandel Nederland zijn de voorgestelde maatregelen nodig om de economie een zetje te geven. Winkeliers hebben last van de crisis en ook de consument past zijn gedrag aan, bijvoorbeeld door op internet te winkelen.

Onnodige economische schade
”De consument bepaalt wat er gebeurt en de markt moet zijn werk doen, maar onnodige, economische schade moet worden vermeden. Dat vraagt om handelend optreden”, aldus voorzitter Jan Meerman.
Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen bevat het actieplan ”vele goede ideeën die kunnen bijdragen aan het herstel van de economie”.

Gesthuizen:

”Ik steun de oproep om de btw-verhoging per direct terug te draaien. Deze domme maatregel heeft het consumentenvertrouwen geschaad, en levert daardoor slechts de helft van het geld op. Weg ermee dus.”

Via Minister Kamp wil btw niet verlagen :: Rechtennieuws.nl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s