Meer controle op Chinese postorders

De douane op Schiphol controleert steekproefsgewijs of producten die in postpakketten uit China wel aan de eisen voldoen. Daarnaast werkt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) samen met Chinese toezichthouders, die de bestelde spullen al in China controleren voordat ze worden geëxporteerd. Dat bevestigt een NVWA-woordvoerder zondag.

Consumenten kopen steeds vaker speelgoed via onder meer Chinese webwinkels en dat voldoet geregeld niet aan de Nederlandse veiligheidseisen. Het gaat overigens ook producten als gereedschap en elektrische apparatuur, die steeds vaker rechtstreeks bij de fabrikant worden besteld.

“In plaats van dat men het koopt via de gerenommeerde websites waar je op kunt vertrouwen, gaan mensen steeds vaker naar goedkopere niet-Europese sites waardoor je risico loopt dat het minder veilig is”, aldus de zegsvrouw. “Internetaankopen prima, maar als je voor veiligheid gaat, doe dat via vertrouwde websites”, geeft ze mee.

Gemiddeld komen maandelijks dertienhonderd containers met speelgoed bestemd voor Nederland uit China aan in de Rotterdamse haven. Een kwart van het speelgoed dat de NVWA test voldoet niet aan de veiligheidseisen. Die monsters zijn overigens van tevoren geselecteerd op de kans dat er iets mis mee is.

Zo kunnen er kankerverwekkende chemicaliën in de bestelde spullen zitten of kunnen delen van het speelgoed losraken en tot verstikking of beknelling van jonge kinderen leiden. De NVWA voorspelt dat de hoeveelheid onveilige producten uit China verder toeneemt, en is daar bezorgd over.

Via Meer controle op Chinese postorders – Nieuws.nl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s