Ook Marktplaats ontwijkt belasting

Marktplaats boekt veel omzet, maar betaalt weinig belasting. Dat concludeert RTL, die in de jaarverslagen ontdekte dat in Nederland geboekte advertentie-inkomsten rechtstreeks worden doorgesluisd naar Ierland.

In 2005 maakte Marktplaats (toen al onderdeel van eBay) afspraken met de Belastingdienst dat men geld naar het buitenland mocht brengen. Vanuit Ierland kreeg Marktplaats hiervoor een vergoeding terug, lager dan de geboekte advertentie-inkomsten. Marktplaats liet in Nederland zo een kleinere omzet zien dan het met de advertenties boekte. En bij een lagere winst hoeft nu eenmaal minder belasting te worden betaald.

Toen in 2009 de afspraken met de fiscus afliepen, vond Marktplaats weer een andere manier om de winst in Nederland laag te houden. Van de omzet – opgelopen tot 114 miljoen euro – werden hoge kosten ingehouden, met name voor marketing en PR. Experts denken dat Marktplaats de hoge kosten aan het moederbedrijf eBay doorberekent, om zo de winst waarover de Nederlandse fiscus belasting heft alsnog te verlagen. De constructies zijn niet illegaal, maar krijgen de laatste tijd veel kritiek te verduren.

Marktplaats betaalde volgens RTL over de jaren 2009, 2010 en 2011 ruim zes miljoen euro belasting.

Via RTL: Ook Marktplaats ontwijkt belasting – Emerce.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s