Zonnepanelen op uw dak: btw-ondernemer

Wanneer een particulier zonnepanelen aanschaft om op zijn woning te plaatsen, is hij ondernemer voor de btw. Dit betekent dat de btw op de aanschaf- en plaatsingskosten van de zonnepanelen als voorbelasting in aftrek kan worden gebracht. Steeds meer particulieren plaatsen zonnepanelen op hun eigen woning. De elektriciteit die zij daarmee opwekken, leveren ze (deels) terug aan het energienet.

Tot voor kort ging iedereen in Nederland ervan uit, dat deze ‘terug geleverde’ particulieren geen btw-ondernemers waren. Die opvatting blijkt niet te stroken met de Europese regels. Dit betekent dat particulier die recentelijk zonnepanelen hebben laten plaatsen zich zo snel mogelijk via een Opgaaf startende ondernemer moeten melden bij de Belastingdienst als ondernemer.

Door de juiste datum als startdatum van het ondernemerschap aan te geven kunnen zij de btw over de aanschaf- en plaatsingskosten van de zonnepanelen via de btw aangifte terugvragen als voorbelasting. Een mooi voordeel voor de particulier. Of de particulier na het plaatsen van de panelen btw moet afdragen over de opbrengst van de opgewekte energie is maar de vraag.

Voor de btw kennen we de kleineondernemersregeling (KOR). Op grond van die regeling kunt u in aanmerking komen voor een belastingvermindering als u in een jaar minder dan 1.883 euro aan btw moet betalen. Is dat zelfs 1.345 euro of minder, dan hoeft u in het geheel geen btw te betalen.

In dat laatste geval kunt u de inspecteur zelfs verzoeken om ontheffing van de administratieve verplichtingen. Het is aan te raden dit pas te doen na het jaar van aanschaf. Het is aan te raden te beschikken over 2 meters; één voor het verbruik en één voor de terug levering aan het net.

Via Carola van Vilsteren – Plein +.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s