Belastingdienst onderzoekt btw-fraude mosselbranche

De Belgische en Nederlandse belastingdiensten hebben mogelijk grootschalige btw-fraude bij mosselhandelaren en hun afnemers ontdekt. Hoe groot de fraude is, weet de Belastingdienst nog niet, omdat het onderzoek nog loopt, zei een woordvoerder van de Nederlandse fiscus. Nederland en België onderzoeken de mosselbranche sinds vorig jaar in een gezamenlijk project.

De mosselfraude loopt volgens Belgische media waarschijnlijk in de honderdduizenden euro’s. Spilfiguur in het verhaal is volgens hen een grote mosselhandelaar in Nederland, maar dat klopt volgens de Belastingdienst niet. Aan de Nederlandse kant richt het onderzoek zich op de circa 50 groothandelaren in mosselen. Daarvan is volgens de Belastingdienst ‘een beperkt aantal’ bij wie de facturen niet kloppen. De Belgische kant van de zaak richt zich vooral op de afnemers van de schelpdieren: winkels en restaurants. Volgens de fiscus wordt ongeveer 60 procent van de Nederlandse mosselen naar België verhandeld.

Het gaat er bij de fraude om dat de facturen onvolledig of verkeerd zijn ingevuld, waardoor in België niet te zien is wie inkoopt en wie verkoopt. De Belastingdienst kan wel zien wie de facturen in Nederland uitschrijft. Maar als de fiscus in België niet kan zien welke winkel of restaurant de mosselen koopt, is volgens de woordvoerder ook niet na te kijken of hun verkoop wel in de boeken wordt verantwoord.

Via Belastingdienst onderzoekt btw-fraude mosselbranche • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s