Dreigt BTW-plicht voor particulieren met zonnepanelen?

Het Europees Hof van Justitie oordeelde dat een particulier die elektriciteit op het elektriciteitsnetwerk zet tegen betaling een economische dienst levert, en bijgevolg een BTW-plichtige is.

In de veronderstelling dat de particulier effectief een BTW-plichtige is stelt het Hof dat bijgevolg de installatie van de zonnepanelen in aanmerking komt voor de BTW aftrek. Zij hanteert hierbij een ruime interpretatie van de begrippen economische activiteit en
belastingplichtige.

Wat is hiervan de impact op de Belgische regeling? In België geldt het principe dat men alleen het statuut van BTW-plichtige verwerft wanneer de productie het verbruik van de woning meer dan overschrijdt. In dat geval wordt volgens de Belgische regeling dit overschot verkocht en wordt men effectief een BTW-plichtige.

In België alle particulieren gelijkstellen aan BTW plichtigen, zoals door het Hof bepaald, zou betekenen dat alle eigenaars van zonnepanelen een BTW-nummer moeten aanvragen, gezien ze onder de regeling van de kleine ondernemers vallen.

Wordt vervolgd…

Via Dreigt BTW-plicht voor particulieren met zonnepanelen?.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s