Verlies van ton valt accountant niet te verwijten

De huisaccountant van Gulf Tankstations Nederland valt niet te verwijten dat het bedrijf een ton moest betalen omdat het stukken te laat aanleverde bij een curator van een gefailleerde franchisenemer. Wel had de accountant de opdracht op papier moeten vastleggen. Dat oordeelde de Accountantskamer dinsdag.

Gulf is houder van een groot nationaal netwerk van pompstations. Begin 2008 ging een franchisenemer failliet. Anderhalf jaar later oordeelde een rechter dat Gulf balansdossiers van de failliete franchise aan de curator moest overleggen. Het bedrijf deed dat te laat, waarna een dwangsom van een ton verbeurd verklaard werd. Gulf verwijt haar accountant dat hij ervoor gezorgd heeft dat die dwangsom betaald moest worden, bleek ter zitting in september vorig jaar.

Volgens de Accountantskamer valt de beklaagde echter niet te verwijten dat Gulf de papieren te laat aanleverde. De accountant heeft telkens de opgevraagde stukken aangeleverd, ook al wilde Gulf later telkens meer stukken.

De accountant had echter wel de opdracht schriftelijk vast moeten leggen. Alleen op dit punt is de klacht gegrond verklaard.

De Accountantskamer volstaat daarom met een gegrondverklaring zonder oplegging van maatregel.

Via Verlies van ton valt accountant niet te verwijten • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s