Geplande maatregelen tegen internationale belastingontwijking

Het kabinet wil de fiscale transparantie in Nederland sterk verbeteren en belastingverdragen met lage inkomenslanden en lage middeninkomenslanden actualiseren. Dit om belastingontwijking door internationaal opererende concerns te verminderen.

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de staatssecretaris van Financiën hebben dit laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Deze brief is ook een reactie op onderzoeken van de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) en het International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD). Het blijkt dat internationaal opererende bedrijven verschillende mogelijkheden hebben om hun belastinggrondslag te verminderen. Bijvoorbeeld door het gebruik van schakelvennootschappen. Het gebruik van Nederlandse schakelvennootschappen is daarbij niet bijzonder. Verder zijn bepaalde Nederlandse verdragen met lage inkomenslanden verouderd. Daarnaast ontbreken antimisbruikbepalingen in sommige verdragen.

Maatregelen
De bewindslieden noemen in hun brief onder andere de volgende maatregelen die het kabinet kan nemen om internationale belastingontwijking te bestrijden:

  • De zogeheten substance-eisen gaan gelden voor meer bedrijven.
  • Nederland gaat verdragspartners spontaan informeren wanneer een bedrijf achteraf niet blijkt te voldoen aan de substance-eisen.
  • Informatie-uitwisseling gaat ook gelden voor bepaalde financieringsvennootschappen die zekerheid vooraf hebben gekregen.
  • Verzoeken om een ruling van houdstermaatschappijen zal de Belastingdienst alleen in behandeling nemen als het concern waarbinnen zij opereren voldoende band heeft met Nederland.
  • Nederland zal aan Zambia voorstellen om te heronderhandelen over het verdrag uit 1977 en in het nieuwe verdrag antimisbruikmaatregelen op te nemen. Ook gaat Nederland 22 andere lage inkomenslanden en lage middeninkomenslanden benaderen om eventueel antimisbruikbepalingen aan de bestaande verdragen toe te voegen.
  • Nederland biedt technische ondersteuning om belastingdiensten van lage (midden)inkomenslanden te versterken zodat zij zelf meer belastingen kunnen innen, onnodige vrijstellingen van belastingen kunnen terugbrengen en belastingontduiking en -ontwijking kunnen tegengaan.

Meer informatie: ministerie van Financiën, 30 augustus 2013, nr. IFZ/2013/320 U

Via Geplande maatregelen tegen internationale belastingontwijking – Taxence fiscaal nieuws voor professionals.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s