Multinationals niet bij hoorzitting Tweede Kamer over belastingontduiking

Internetbedrijf Google en koffieketen Starbucks komen volgende week niet bij een hoorzitting in de Tweede Kamer ondanks aandringen van Kamerleden donderdag. Op de hoorzitting wordt gesproken over belastingontduiking via Nederland door multinationals.

Nederland heeft belastingverdragen met tientallen landen gesloten. Zo moet worden voorkomen dat er onder meer dubbel belasting wordt betaald. Maar grote internationale bedrijven gebruiken ook lacunes in die belastingverdragen om de fiscus te ontwijken.

Het kabinet kondigde vorige week aan hier maatregelen tegen te nemen. Een aantal Kamerleden kondigde eerder al aan een hoorzitting over het onderwerp te willen houden. Maar Google, Starbucks, Ikea en Promogroep (dat onder meer de Rolling Stones hier met de belastingen helpt) lieten weten niet te komen. Trustkantoor TMF is de enige die toegezegd heeft te zullen komen.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver belde donderdag weer met Google. Die herhaalde nogmaals de argumenten waarom ze niet komen, maar Klaver blijft hoop houden dat ze toch zullen komen. Arnold Merkies (SP) moet nog een keer bellen met de Promogroep. Starbucks komen definitief niet op de hoorzitting, laat hij weten. De VVD’ster Helma Neppérus moet Ikea ook nog een keer terugbellen, maar verwacht er weinig van. ‘Ze waren niet enthousiast en het zal moeilijk worden ze alsnog over te halen’, denkt de liberaal.

De Kamerleden willen graag uitleg van de bedrijven over de constructies die ze in Nederland gebruiken. Merkies vindt dat de bedrijven ‘wegduiken voor de discussie’ en zo geen verantwoordelijkheid willen nemen. Hij denkt dat Starbucks is geschrokken van een parlementaire hoorzitting in Groot-Brittannië waarin het bedrijf zwaar werd bekritiseerd. Ook Neppérus vindt het jammer dat ze wegblijven. ‘Ze hadden prima hier hun verhaal kunnen geven.’

Via Multinationals niet bij hoorzitting Tweede Kamer over belastingontduiking • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s