Omzet accountants- en administratiekantoren tweede kwartaal 0,5 procent gedaald

De omzet van de accountants- en administratiekantoren daalde in het tweede kwartaal met 0,5 procent. Dit is de derde omzetdaling op rij voor deze branche. Dit blijkt uit de ‘Monitor juridische en administratieve diensten tweede kwartaal 2013’ die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag heeft gepubliceerd.

De omzet van de juridische en administratieve dienstverleners steeg in het tweede kwartaal van 2013 licht vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen bereikte dit kwartaal een recordhoogte. Uit de conjunctuurenquête Nederland blijkt dat ondernemers uit de juridische en administratieve dienstverlening negatief oordeelden over het economisch klimaat in het tweede kwartaal. Ook voor het derde kwartaal zijn de verwachtingen negatief. De ondernemers voorzien dalende omzetten en een teruglopende werkgelegenheid.

Lichte omzetstijging in tweede kwartaal
De omzet van de bedrijven werkzaam in de juridische en administratieve dienstverlening steeg in het eerste kwartaal licht met 0,2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Hiermee heeft de omzetdaling van de voorgaande twee kwartalen niet doorgezet.

De ontwikkeling van de juridische en administratieve dienstverleners is vergelijkbaar met die van de totale zakelijke dienstverlening. Ondernemers in de zakelijke dienstverlening als geheel zagen hun omzet in het tweede kwartaal stijgen met 0,3 procent.

Omzet rechtskundige dienstverleners stijgt weer
De omzet van de rechtskundige dienstverleners steeg in het tweede kwartaal van 2013 met 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Na de forse omzetdaling van ruim 4 procent in het eerste kwartaal van dit jaar, herstelde de branche zich in het tweede kwartaal.

De omzet van de accountants- en administratiekantoren daalde in het tweede kwartaal met 0,5 procent. Dit is de derde omzetdaling op rij voor deze branche.

Aantal faillissementen naar hoogtepunt
Het aantal faillissementen in de branche was de afgelopen jaren niet zo hoog als in het tweede kwartaal van 2013. Dit geldt zowel voor de rechtskundige als voor de administratieve dienstverleners. Het aantal faillissementen van juridische en administratieve dienstverleners was dit kwartaal 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Ondernemers nog altijd somber over economie
Uit de conjunctuurenquête blijkt dat het aantal ondernemers in de juridische en administratieve dienstverlening dat meent dat het economisch klimaat is verslechterd, kleiner is dan een kwartaal eerder. Per saldo gaf 15 procent van de ondernemers aan dat het economisch klimaat is verslechterd in het tweede kwartaal.

De personeelssterkte nam bij per saldo 37 procent van de juridische en administratieve dienstverleners af. Dit is een verslechtering ten opzichte van een kwartaal eerder. Toen zag per saldo 12 procent van de bedrijven de personeelssterkte krimpen.

De ondernemers waren net als vorig kwartaal negatief over hun orderpositie; per saldo beoordeelde 15 procent van de ondernemers deze als (te) klein in het tweede kwartaal.

Omzetdaling verwacht
De verwachtingen van ondernemers in de juridische en administratieve dienstverlening leveren een somber beeld op voor het derde kwartaal van 2013. De verwachtingen voor het economisch klimaat en werkgelegenheid zijn wel minder negatief dan een kwartaal eerder.
De omzetverwachting voor het derde kwartaal is veel negatiever dan een kwartaal eerder. Per saldo voorziet 30 procent een afname van de omzet, vorig kwartaal verwachtte per saldo 10 procent een omzetdaling.

Via Omzet accountants- en administratiekantoren tweede kwartaal 0,5 procent gedaald • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s