Celstraf geëist tegen ex-politicus voor belastingfraude

Tegen oud-Statenlid Berthold Ziengs (VVD) uit Assen is dinsdag voor de Noordelijke Fraudekamer, zitting houdend te Assen, een celstraf van 24 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk geëist. Het OM verwijt hem dat hij voor zijn bedrijf van 2006 tot en met 2011 opzettelijk onjuiste aangiften omzetbelasting deed en dat hij daarvoor tientallen facturen en bankafschriften heeft vervalst. De ten onrechte ontvangen belastinggelden zou hij hebben witgewassen via zijn bedrijven. De omvang van de fraude bedraagt bijna 700.000 euro.

Via zijn bedrijf Tecumseh verhandelde Ziengs onder meer zonnepanelen voor de Duitse markt. Ziengs zei de boekhouding niet zelf te hebben gedaan. Hij ontkende de facturen te hebben vervalst.

Ziengs had voor de boekhouding en handelsverkeer in Duitsland een compagnon. De fiscale opsporingsdienst FIOD nam in juli 2011 de administratie van de drie ondernemingen van Ziengs in beslag. Tientallen vervalste facturen kwamen boven water. Ziengs wees zijn compagnon aan als de vervalser. De rechtbank hield de Assenaar voor dat nooit iemand die compagnon heeft ontmoet of gesproken, behalve Ziengs zelf. De man stond evenmin op de loonlijst en is tot op heden nooit getraceerd.

Volgens de aanklager heeft Ziengs alleen geopereerd en is de compagnon een fictieve persoon. Ziengs stapte 2 jaar geleden na het bezoek van de FIOD uit de politiek.

‘Verdachte is jarenlang zeer listig en stelselmatig te werk gegaan. Hij heeft zich ten koste van de gemeenschap met een bedrag van bijna 700.000 euro verrijkt,’ zei de officier van justitie op zitting.

Hij rekent de verdachte dit zwaar aan, omdat de verdachte gedurende de pleegperiode ook politicus was en dus een voorbeeldfunctie heeft:

‘De houding, handelingen of gedragingen van een politicus zijn richtinggevend voor anderen.’Verdachte had beter moeten weten. Met zijn gedragingen heeft verdachte het vertrouwen dat mensen moeten kunnen hebben in ambtsdragers, geschonden. Daarnaast is het systeem van de belastingdienst gebaseerd op vertrouwen, dat heeft verdachte door zijn frauduleuze gedrag ondermijnd’

De officier van justitie vindt mede daarom een gevangenisstraf van twee jaar passend.

De rechtbank doet 24 september uitspraak.

Via Celstraf geëist tegen ex-politicus voor belastingfraude • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s