Diensten van kinesioloog zijn vrijgesteld van BTW

Gerechtshof Den Bosch is van oordeel dat de diensten van een kinesiologe vallen onder de BTW-vrijstelling voor (para)medische diensten, omdat zij over beroepskwalificaties beschikt die waarborgen dat de door haar verstrekte verzorging een kwaliteitsniveau heeft dat gelijkwaardig is aan het kwaliteitsniveau van de verzorging door huisartsen en fysiotherapeuten.

Een vrouw is werkzaam als zelfstandig kinesioloog. Rechtbank Breda beslist dat haar diensten vrijgesteld zijn van BTW. In hoger beroep is in geschil is of dit juist is.

Hof Den Bosch is van oordeel dat dit het geval is, omdat de kinesiologe over beroepskwalificaties beschikt die waarborgen dat de door haar verstrekte verzorging een kwaliteitsniveau heeft dat gelijkwaardig is aan het kwaliteitsniveau van de verzorging door huisartsen en fysiotherapeuten. In het zogenoemde Solleveld-arrest oordeelde het HvJ EU immers dat de Zesde Richtlijn de lidstaten een beoordelingsvrijheid verleent bij invulling van de medische vrijstelling.

In de uitoefening van die beoordelingsvrijheid moeten de lidstaten echter garanderen dat de vrijstelling uitsluitend geldt voor diensten verleend door personen die de vereiste beroepskwalificaties bezitten én het beginsel van de fiscale neutraliteit in acht nemen.

Hof Den Bosch acht aannemelijk dat de scholing van de vrouw ten minste van HBO-niveau is, zij met voldoende kwaliteitswaarborgen haar werkzaamheden verricht en ook de klachtprocedure naar behoren is geregeld.

Via Diensten van kinesioloog zijn vrijgesteld van BTW • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s