CBS: Aantal bedrijfsovernames in drie jaar bijna verdubbeld

Het aantal overnames van bedrijven is de periode 2009-2012 bijna verdubbeld. Het zijn bijna altijd midden- en kleinbedrijven die betrokken zijn bij een overname. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal overnames is in 2012 met 9 procent gestegen tot ruim 4.600. In 2009 bedroeg het aantal overnames nog 2.400. De overnamegolf die in 2010 is ingezet, heeft hiermee in 2011 en 2012 een vervolg gekregen. In slechte economische tijden worden bedrijven sneller overgenomen. Het afwenden van een faillissement kan hierbij een rol spelen. Het aantal fusies van bedrijven nam in de afgelopen jaren iets toe.

Vooral MKB’er betrokken bij overname
Bijna alle bedrijven die worden overgenomen zijn bedrijven binnen het midden- en kleinbedrijf (MKB). Hiermee is gemiddeld 4,6 werkzame persoon betrokken. Deze bedrijven worden ook overgenomen door bedrijven binnen het MKB. Slechts 2 procent van de bedrijven die andere bedrijven overnemen zijn grote bedrijven.

Meeste overnames in zakelijke dienstverlening
In 2012 was van alle overnames 38 procent afkomstig uit de zakelijke dienstverlening. Het betreft vooral de organisatieadvies- en de ingenieursbureaus. Tevens vonden er veel overnames plaats in de handel. Daarbij ging het vooral om de groothandel.

Via CBS: Aantal bedrijfsovernames in drie jaar bijna verdubbeld • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s