Big in Japan – Financiële goeroes

De Japanse staatsschuld heeft de ‘magische’ grens van een duizend biljoen yen bereikt. Omgerekend is dat 7800 miljard euro. Daarnaast liet Japan deze week slechte groeicijfers zien wat vooral komt door de terugloop in investeringen van bedrijven. Minister-president Shinzo Abe’s kunstje is nu al uitgewerkt.

Een miljoen miljard yen. Ofwel duizend biljoen yen. Een 1 met 15 nullen. 7800 miljard euro aan staatsschuld. Het zijn duizelingwekkende cijfers. De Japanse economie wil maar niet groeien. Van het eerste op het tweede kwartaal zag de Japanse economie een teruglopende groei van 2,6 procent, ver beneden de verwachtingen van analisten. Abe’s zeer intensieve opkoopbeleid, ingezet bij zijn aanstelling in december vorig jaar, is opgebrand. Tijd om het over een andere boeg te gooien dus.

Verhogen omzetbelasting
Het verhogen van de omzetbelasting, zoals nu het plan is in Japan, is momenteel te gevaarlijk. Het bedrijfsleven daar investeert nu al niet, het laatste wat de Japanse economie kan gebruiken is dat de omstandigheden nog moeilijker worden gemaakt voor bedrijven. Ik hoef u denk ik ook niet te vertellen wat dat op termijn doet met de werkgelegenheid, consumptie en groei. Precies de punten die Abe probeert te verbeteren.

Lees verder Big in Japan – Financiële goeroes | Alles over de financiële wereld leest u op DFT.nl van De Telegraaf [Sten Lemmens].

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s