OM: ‘Trio streek tonnen op met fraudetrucs’

Drie mannen hebben volgens justitie tonnen verdiend met allerlei frauduleuze trucs, waarmee zij bedrijven, particulieren, overheden en de Belastingdienst om de tuin wisten te leiden. Voor de rechtbank in Utrecht eiste het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tot 28 maanden celstraf (waarvan 4 maanden voorwaardelijk) tegen het trio.
De mannen zouden in de periode 2008-2012 hebben huisgehouden. Een van de gebruikte methoden was het onderscheppen van facturen van klanten van grote bedrijven. De verdachten stuurden nieuwe rekeningen, met een ander rekeningnummer. Op die manier kwamen de betalingen van de betrokken klanten bij de verdachten terecht, aldus het OM.

Het drietal zou, eveneens met valse facturen, geld uit een bouwdepot van particulieren bij een bank hebben weten te halen. Daarnaast hebben de mannen geprobeerd een subsidie van 4 miljoen euro aan te vragen en hebben zij voor tonnen te veel aan omzetbelasting teruggevraagd, voor diverse ondernemingen waarover zij konden beschikken.

Ontvangen geld stortten de verdachten zo snel mogelijk door naar andere bankrekeningen. Volgens het OM is een groot deel contant opgenomen, bij onder meer verschillende Nederlandse casino’s. Het geld is daarmee uit het zicht verdwenen.

Geëiste straffen
‘Langdurig, stelselmatig en geraffineerd’, zo kenschetste de officier van justitie de praktijken. De hoogste eis was voor een 34-jarige Amsterdammer die het grootste aandeel in de fraude zou hebben gehad. Tegen een 57-jarige man eiste de aanklager 16 maanden (4 voorwaardelijk) en tegen een 45-jarige man 12 maanden (ook 4 voorwaardelijk). Beiden komen uit Amersfoort.
Justitie zal de drie in een aparte procedure nog de misdaadwinst ontnemen.

Via OM: 'Trio streek tonnen op met fraudetrucs' – AD.nl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s