BTW op financiële transacties

“Rijke beleggers betalen BTW op transactiekosten” kopt NETTO. Sinds deze zomer houden inderdaad in België heel wat private bankiers alvast BTW af op de transacties die ze uitvoeren voor vermogende klanten. Ze verwijzen daarvoor naar een Arrest van het Europees Hof uit 2012 waarbij Deutsche Bank verplicht werd BTW in te houden op alle kosten van discretionair beheer (dit is wanneer de bank de portefeuille van een klant volledig beheert).

En dat terwijl er nog géén wetgevend kader is in dat land! Deze banken doen het louter “onder voorbehoud van bevestiging door de overheid”. Dus nu al betalen – later zien we wel…

Eerst betalen
De wet is er nog lang niet door maar van een “rijke” klant wordt wel reeds ingehouden. Hoe knielen die banken nu al voor Europa – en “houden de sommen nu al bij” – en de klant moet mee knielen.

Tobin taks
Er is al jaren sprake van nog een andere taks, ditmaal op àlle financiële transacties in gans de wereld. José Barroso pleitte al in 2011 voor zo’n taks genaamd naar de bedenker, de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar James Tobin. Zweden voerde die kort zelfstandig in maar schafte hem al vlug weer af : het kapitaal meed het land. België Belastingkampioen heeft de wetgeving daarvoor wel al klaar maar de taks zal pas ingang vinden als andere landen meedoen.

Bedoelingen
Oorspronkelijk : om financiële flitshandel in kapitaal af te remmen en meer stabiliteit te brengen.

In de praktijk : meer geld binnen rijven.

Wat het zou moeten worden volgens de andersglobalisten : een fonds om de armoede in de wereld te bestrijden.

Europa is er nog niet uit laat staan gans de wereld. Maar i.v.m. een idee voor een nieuwe belasting kan je van één ding zeker zijn : vroeg of laat komt die er!

Via BTW op financiële transacties | Biflatie.nl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s