EU gaat praten over gelijktrekken BTW voor e-books – inct

De harminonisering van het BTW tarief voor zowel print als digitaal (e-books) wordt a.s. donderdag besproken in het Europese Parlement. Het gaat dan vooral om het BTW-tarief voor de e-books dat nu valt onder het hoge tarief. Dat is uitgevers al lang een doorn in het oog. Polen, dat op dit moment voorzitter is, is een voorstander van het bijstellen van dat tarief. De enige landen in Europa die op dit moment een laag BTW tarief hanteren voor digitale boeken zijn Frankrijk en Luxemburg: reden waarom bv Amazon, Kobo en Nook hun hoofdkwartier in het Groothertogdom hebben opgeslagen.

De verwachtingen omtrent dit debat zijn positief. Men verwacht dat digitale boeken straks onder hetzelfde BTW tarief zullen gaan vallen als print. Dat zou betekenen dat de prijzen van e-books eindelijk omlaag zouden kunnen gaan. De Europese Commissie zou hiermee bakzeil moeten halen in hun pogingen om juist in heel Europa het hoge BTW tarief voor digitale boeken door te voeren. De Commissie heeft geprobeerd Frankrijk en Luxemburg daartoe te dwingen, maar zonder succes tot nu toe. De Europese Raad die zich er nu over gata buigen heeft meer invloed en macht en het lijkt er dus op dat een oplossing in zicht is.

Vanaf 2015 wordt de wetgeving rondom BTW sowieso aangepast: vanaf dan moeten e-book verkopers het BTW tarief rekenen van het land waar de koper woont in plaats van het BTW tarief van het land waar de verkoper zelf is gevestigd (of waar de servers staan).

Via EU gaat praten over gelijktrekken BTW voor e-books – inct.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s