Britse belastingdienst kan Deense beslagprocedure starten in BTW-carrouselfraudezaak • Accountancy Nieuws

Het Hof van Justitie EU (HvJ EU) oordeelt dat de Britse fiscus in Denemarken een procedure mag starten om beslag te leggen in verband met een procedure die zij in het Verenigd Koninkrijk (VK) is gestart tegen Deense deelnemers aan een BTW-carrouselfraude.

De Britse fiscus start in het VK een procedure tegen meerdere Deense natuurlijke personen en Deense rechtspersonen, waaronder Sunico ApS. Volgens de fiscus hebben de Denen zich op Brits grondgebied schuldig gemaakt aan BTW-carrouselfraude. Verder stelt de fiscus dat de Denen, die in het VK niet BTW-plichtig zijn, de reële begunstigden zijn van de door de fraude verkregen bedragen.

De fiscus start daarom ook in Denemarken een procedure. In de Deense procedure vordert de fiscus om conservatoir beslag te leggen op de activa van Sunico die zich op Deens grondgebied bevinden, tot zekerheid van een schadevordering. De Deense rechter vraagt zich af of de beslissing in de Britse zaak in Denemarken zou kunnen worden erkend en ten uitvoer worden gelegd.

Het HvJ EU oordeelt dat het begrip ‘burgerlijke en handelszaken’ aldus moet worden uitgelegd dat daaronder ook een vordering valt waarmee de Britse fiscus van in Denemarken gevestigde rechtspersonen en natuurlijke personen vergoeding vordert van schade die is veroorzaakt door samenspanning tot het plegen van fraude ter ontduiking van in het VK verschuldigde BTW. Het HvJ overweegt hierbij dat de vordering van de fiscus tegen Sunico niet op de BTW-wetgeving van het VK berust, maar op een bepaling die valt onder de regels van het VK op het gebied van aansprakelijkheid wegens onrechtmatige daad.

Via Britse belastingdienst kan Deense beslagprocedure starten in BTW-carrouselfraudezaak • Accountancy Nieuws.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s