Europese Commissie: vanaf 2015 per land vast btw-tarief op online diensten

Vanaf 2015 komt er een vast systeem voor het btw-tarief op online diensten, dat gebaseerd is op de locatie van de klant. Hierdoor kunnen buitenlandse aanbieders niet meer profiteren van een lager btw-tarief. Dat heeft de Europese Commissie (EC) donderdag bekendgemaakt.

Met het zogenoemde éénloketsysteem voor btw op online diensten worden ‘mazen op belastinggebied en fiscale arbitrage voorkomen’, stelt de EC. Het btw-tarief wordt gebaseerd op het land waar de klant woont, ongeacht in welk land de klant een bestelling doet. Nu is het nog zo dat het btw-tarief is gebaseerd op de plek waar de online dienst wordt gekocht, omdat het voorheen vaak het land was waar de klant woont.

Omdat het btw-tarief nu nog is gebaseerd op het land van aankoop, profiteren aanbieders als Amazon en Kobo van het lage btw-tarief in bijvoorbeeld Luxemburg. Daar ligt het op 3 procent, waardoor het een stuk aantrekkelijker is om vandaaruit diensten te verlenen.

Onder de online diensten vallen onder volgens de Europese Commissie ‘diensten die op afstand, langs elektronische weg, op verzoek van de persoon die de dienst ontvangt en tegen een vergoeding worden verleend.’ Daar horen onder andere online spellen, goederen en e-boeken bij.

Britse boekverkopers pleiten op The Bookseller ervoor om de btw op e-boeken volledig te schrappen, omdat er dan pas eerlijke concurrentie is. Landen als Frankrijk en Luxemburg rekenen een lager btw-tarief, respectievelijk 5,5 en 3 procent, tegenover 20 procent in Groot-Brittannië.

Via Europese Commissie: vanaf 2015 per land vast btw-tarief op online diensten – BOEKBLAD – Vaktijdschrift voor boekhandel, uitgeverij, auteurs en bibliotheek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s