Uniforme BTW-aangifte brengt lastenverlichting

Uniforme BTW-aangifte brengt lastenverlichting
30 oktober 2013 – De Europese Commissie (EC) heeft voorgesteld om de BTW-verklaring voor de hele Europese Unie (EU) te uniformeren. Een standaard BTW-aangifte moet de administratieve lasten voor ondernemingen die zaken doen binnen de EU verlichten. Daarnaast moet de uniformering van de BTW-verklaring het een stuk eenvoudiger maken om aangifte te doen en BTW terug te vorderen in alle lidstaten.

De regels voor het heffen en terugvorderen van BTW in de EU verschillen per land, waardoor ondernemingen die zakendoen in verschillende landen van de EU te maken krijgen met een enorme administratieve rompslomp. Ondernemingen moeten immers per land aangifte doen en ervaren dit als een obstakel voor zakendoen in de EU. De Europese Commissie heeft daarom voorgesteld slechts vijf vakken op te nemen in het aangifteformulier die ingevuld moeten worden. Lidstaten kunnen de gegevens op het aangifteformulier eventueel uitbreiden tot maximaal 26 vakken. Hoewel dit ook veel lijkt, is het een grote verbetering. In de huidige situatie moeten ondernemingen namelijk in bepaalde gevallen tot wel honderd vakken invullen.

BTW-aangifte maandelijks indienen
Ondernemingen moeten de nieuwe BTW-aangifte wel maandelijks indienen, waardoor het verplicht indienen van een BTW-jaaroverzicht vervalt. Alleen ondernemingen met minder dan tien werkzame personen mogen de aangifte op kwartaalbasis blijven doen. Daarnaast wordt het mogelijk om de standaard BTW-aangifte in alle lidstaten van de EU digitaal in te dienen.

Via Uniforme BTW-aangifte brengt lastenverlichting | Rendement.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s