EU wil BTW-verklaring vereenvoudigen

Als u zakendoet binnen de Europese Unie (EU), dan weet u hoe ingewikkeld alle verschillende BTW-regels zijn. De Europese Commissie (EC) wil het ondernemers makkelijker maken en heeft voorgesteld om de BTW-verklaring voor de hele EU te uniformeren. De EC hoopt zo de administratieve lasten voor bedrijven te verlichten.

Het voorstel van de EC behelst een aangifteformulier met vijf verplichte vakken die ingevuld moeten worden. Lidstaten kunnen eventueel extra informatievragen tot maximaal 26 gegevensvakken. Dat lijkt veel, maar als u als ondernemer over de grens zakendoet, weet u dat u in sommige gevallen tot honderd vakken moet invullen. Het is de bedoeling dat de nieuwe BTW-aangifte maandelijks wordt ingediend. Alleen de kleinste ondernemingen kunnen dit op kwartaalbasis blijven doen.

Kostenbesparing voor bedrijven
Hoewel de EU in principe moet functioneren als één markt, verschillen de regels voor het heffen en terugvorderen van BTW nog van land tot land. Vooral ondernemingen die zaken doen in verschillende landen van de EU levert dit een enorme administratieve rompslomp op. Er moet immers per land aangifte gedaan worden en ondernemers ervaren dit als een obstakel voor zakendoen in de EU. Het REFIT-programma van de EC wil regelgeving en administratieve lasten daarom verlichten voor ondernemingen. In dat kader wordt er ook één standaard formulier voor de BTW-aangifte voor de hele EU opgesteld. Door de uniformering van hiervan wordt het voor u als ondernemer dus een stuk eenvoudiger om aangifte te doen en BTW terug te vorderen.

Via EU wil BTW-verklaring vereenvoudigen | Rendement.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s