Over korting en BTW en BTW over korting

Het verlenen van korting is een veelgebruikte methode om de consument te prikkelen om een bepaald product (toch) te kopen. Indien een ondernemer een goed of dienst tegen een lagere prijs verkoopt zijn de btw-gevolgen meestal eenvoudig. De maatstaf van heffing voor de btw is immers het bedrag dat de ondernemer voor het goed of de dienst ontvangt. Indien korting niet direct verleend wordt, maar nadat het goed is geleverd of de dienst is verricht wordt de maatstaf van heffing achteraf bezien verminderd.

De ondernemer zal in beginsel voor deze korting een creditfactuur moeten uitreiken wil hij de te veel betaalde btw terugkrijgen. In voormelde situaties is de ondernemer die korting verleent dezelfde als degene die het goed levert of de dienst verricht. Het is echter ook mogelijk dat degene die de korting verleent een andere is dan degene die het goed levert of de dienst verricht.

Hierbij kan gedacht worden aan een ondernemer die een kortingskaart verkoopt die ingewisseld kan worden bij een andere ondernemer. Laatstgenoemde situatie is aan de orde in de zaak Granton Advertising BV (hierna: GA) die thans bij het HvJ aanhangig is.

Lees verder door op onderstaande link te klikken

Via BTW-PLAZA | btw-kennis | btw-nieuws | btw-advies | Actueel btw-nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s