Standaart Europese btw-aangifte kost grote bedrijven werkkapitaal

Het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe standaard btw-aangifte kan zeer nadelig uitpakken voor grote Nederlandse bedrijven. Als maandelijkse aangifte verplicht wordt, zal de mogelijkheid vervallen om per kwartaal aangifte te doen en dat kan grote bedrijven vele miljoenen aan werkkapitaal schelen.

Gijsbert Bulk, EMEIA Indirect Tax Leader van EY, wijst op die mogelijkheid in zijn reactie op het voorstel voor een standaard btw-aangifte dat de Europese Commissie vorige week bekendmaakte. “In het kader van een fiscaal stimuleringspakket werd in 2009 de mogelijkheid geschapen dat Nederlandse ondernemingen die maandelijks aangifte moesten doen, konden overstappen op kwartaalaangifte. Dat geeft liquiditeitsruimte.

Daar is toen op grote schaal gebruik van gemaakt”, aldus Bulk. Momenteel doet nog steeds het overgrote deel van de Nederlandse ondernemingen de btw-aangifte per kwartaal, zo blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën. Als het aan de Europese Commissie ligt, is dat vanaf 1 januari 2017 niet de standaard voor grote bedrijven. Mkb-ondernemingen met een omzet tot 2 miljoen euro houden wel de optie te kunnen kiezen voor kwartaalaangifte, zo staat in het voorstel.

Het aangiftetijdvak is een van de onderdelen waarop de btw-aangifte gestandaardiseerd wordt. Daarnaast wordt ook de inhoud uniform, ten minste in de kern. Het aangifteformulier van elk van de 28 lidstaten zal minimaal een vijftal velden bevatten en dat kan per lidstaat worden uitgebreid tot maximaal 26 velden. “Dat lijkt veel, maar bedenk dat er op dit moment landen zijn die meer dan honderd velden in het aangifteformulier hebben opgenomen”, zegt Bulk. “Dus het gaat wel degelijk om een substantiële beperking van de administratieve lasten.”

Lees verder door op onderstaande link te klikken.

Via Fiscaal nieuws details – TaxLive.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s