Geen BTW op zonnepanelen voor particulieren

Particulieren die zonnepanelen willen aanschaffen, doen dat vanaf nu zonder BTW te betalen. Consumenten die na 1 april 2013 hun installatie hebben aangeschaft kunnen in aanmerking komen voor teruggave van BTW.

De Belastingdienst heeft onlangs, door middel van een vraag en antwoord document duidelijkheid gegeven omtrent de BTW- regels voor zonnepaneleneigenaren. De onduidelijkheid ontstond door de uitspraak van het Europese Hof in de zaak Fuchs op 20 juni 2013. Om te profiteren van BTW teruggaaf moeten zonnepaneleneigenaren zich melden als ondernemer voor de BTW bij de Belastingdienst.

Teruggave
Voor twaalf panelen inclusief installatie betekent dit dat zonnepanelen eigenaren netto 620 euro terugkrijgen. Zonnepaneleneigenaren waarbij de installatie vóór 1 april 2013 plaatsvond hoeven geen actie te ondernemen. De Belastingdienst maakt voor deze groep een uitzondering. Zij vallen per definitie onder de kleine ondernemersregeling en profiteren zodoende niet van de BTW- teruggaaf.

Goed nieuws
Volgens Koen Altena, manager Business Development van Zonneplan, is dit goed nieuws voor de branche: “Zonnepanelen zijn al een zeer rendabele investering, maar deze BTW regeling doet daar nog een schepje bovenop. Terugverdientijden van zes jaar en lager zijn nu gemakkelijk haalbaar.”

We hadden natuurlijk verwacht dat de Belastingdienst de uitspraak van het Europese Hof zou volgen, maar nu is het officieel. Al met al goed nieuws dus. Wel vraag ik me af hoelang deze regeling in stand blijft, het lijkt daarom verstandig om gebruik te maken van dit voordeel nu het kan.”

Om duidelijkheid te scheppen voor de consument heeft Zonneplan een online tool opgesteld om te checken of u in aanmerking komt voor BTW teruggaaf.

Via Geen BTW op zonnepanelen voor particulieren | Blog | Duurzaam Gebouwd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s