Kwart van besteedbaar inkomen op aan belasting

Ongeveer een kwart van het besteedbaar inkomen, dat is het nettoloon met douceurtjes als toeslagen en de hypotheekrenteaftrek erbij opgeteld, wordt volgens fiscalisten opgeslokt door allerlei extra belastingen zoals btw, accijnzen, autotaksen en lokale heffingen.

Dit blijkt uit berekeningen die fiscalisten hebben gemaakt op verzoek van De Telegraaf. Omdat de belastingen gedurende het jaar worden geheven, heeft de consument hier nauwelijks zicht op.

Zestien keer afdragen na inkomstenbelasting
De belastingexperts kwamen tot een waslijst van liefst zestien belastingen die de meeste Nederlanders voor de kiezen krijgen, nadat er over hun verdiende geld al inkomstenbelasting is betaald. Vooral de btw, accijnzen op brandstof en de basispremie die Nederlanders betalen aan hun zorgverzekeraar hakken erin. Het CBS ziet deze basispremie als belasting.

Het wrange is dat de regering er de afgelopen jaren voor koos om haar begroting juist sluitend te krijgen via dit soort vrij onzichtbare belastingen. Zo werd in oktober 2012 de btw verhoogd van 19 naar 21 procent. En op 1 januari 2013 steeg de assurantiebelasting van 9,7 naar 21 procent. Als het aan het kabinet ligt, worden in 2014 verschillende accijnzen en de waterbelasting verhoogd.

Hoeveel belasting betaalt uw gezin?
Vandaag en morgen overlegt de Tweede Kamer over de plannen. Hieronder vindt u verschillende berekeningen naar type huishouden en inkomenssituatie. Met in de laatste kolom de extra lasten als percentage van het besteedbaar inkomen.

Klik in de tabel op uw huishouden en inkomen om een pdf-bestand te openen met de uitgebreide berekening. En de waslijst met zestien extra belastingen.

(Klik op onderstaande link voor de Tabe)

Via Kwart van besteedbaar inkomen op aan belasting – Alles over uw belastingaangifte en belastingtips op OverGeld.nl [Belastingen].

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s