Fiscale eenheid BTW, economische verwevenheidseis versoepeld

De Hoge Raad heeft op 11 oktober 2013 arrest gewezen over het al dan niet bestaan van een fiscale eenheid voor de BTW, waaruit kan worden afgeleid dat er eerder sprake kan zijn van een fiscale eenheid BTW dan tot nu toe gedacht. In het arrest wordt namelijk eerder een economische verwevenheid aangenomen.

Van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting is sprake indien de concernvennootschappen in financieel, organisatorisch en economisch opzicht zodanig met elkaar zijn verweven dat er sprake is van een eenheid. Van financiële verwevenheid is sprake indien ten minste 50% van de aandelen wordt gehouden met inbegrip van de zeggenschap. Interessant is het arrest van de Hoge Raad uit 20031 waarin werd overwogen dat een bezit van 49,9998516% van de aandelen in combinatie met een dominante positie op basis van een reeks bepalingen onvoldoende was. 49,9998516% is niet ten minste 50%.

Van organisatorische verwevenheid is sprake indien de ondernemers onder een als een eenheid functionerende leiding staan. Van economische verwevenheid is sprake indien de leden van de fiscale eenheid dezelfde klantenkring hebben, de leden complementaire handelingen verrichten of indien een lid hoofdzakelijk handelingen verricht ten behoeve van een ander lid van de fiscale eenheid. ‘Hoofdzakelijk’ in het fiscale betekent in het algemeen 50% of meer.

Via Fiscale eenheid BTW, economische verwevenheidseis versoepeld • Accountancy Nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s