Een vierde netto-inkomen opgeslokt door belastingen

Volgens fiscalisten wordt een vierdedeel van het netto-inkomen (nettoloon plus hypotheekrenteaftrek) opgeslokt door belastingen. Hierbij wordt gerefereerd aan btw, accijnzen, autotaksen en lokale heffingen.

Zestien belastingen
Op verzoek van de Telegraaf hebben fiscalisten berekeningen gemaakt. Volgens deze fiscalisten moeten belastingplichtigen nog zestien keer belasting betalen, nadat zij al inkomstenbelasting hebben betaald. Voornamelijk de bedragen die aan btw, accijnzen en de basispremie voor zorgverzekeraars betaald worden, vormen een grote last. De basispremie is volgens het CBS ook een soort belasting.

Verhoging belastingen
Het vervelende is volgens de Telegraaf, dat het kabinet juist via deze belastingen meer inkomsten hoopt binnen te krijgen. De btw werd in 2012 al verhoogd naar 21%. Daarnaast is de assurantiebelasting sinds begin dit jaar van 9.7% naar 21% verhoogd. In 2014 wil het kabinet meerdere accijnzen en de waterbelasting verhogen.

Tabel
De Telegraaf heeft de volgende tabel opgesteld. De tabel geeft de berekeningen in verschillende situaties weer, met in de laatste kolom de extra lasten.

Klik op onderstaande link voor de tabel.

Via Een vierde netto-inkomen opgeslokt door belastingen – ElsevierFiscaal.nl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s