Fiscus mag betaalde btw naheffen –

Uit een recente uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland blijkt dat de Belastingdienst btw mag naheffen die ook al was inbegrepen in een eerder opgelegde aanslag, die nog niet onherroepelijk vaststaat. Dit is zelfs mogelijk als de belastingplichtige feitelijk de btw al heeft betaald.

De inspecteur kan nieuwe naheffingsaanslagen opleggen om zo zijn heffingsrecht veilig te stellen. Dit was ook het geval in de zaak voor de rechtbank. De belanghebbende had wel de oude naheffingsaanslagen betaald, maar hij had ook beroep tegen deze aanslagen aangetekend. De fiscus zou de bedragen van de eerste aanslagen misschien moeten terugbetalen op basis van het Sopropé-arrest (EU Hof van Justitie, 18 december 2008, nr. C-349/07). Om te voorkomen dat de belastingclaim door verjaring kwam te vervallen, had de inspecteur nieuwe naheffingsaanslagen opgelegd.

Overigens had hij toegezegd deze nieuwe aanslagen te zullen vernietigen als het beroep tegen de oude aanslagen zou falen. Toen de belanghebbende in beroep ging tegen de nieuwe naheffingsaanslagen, verklaarde de rechtbank zijn beroep ongegrond. De rechter keurde goed dat de inspecteur met het opleggen van nieuwe naheffingsaanslagen zijn claim beschermde. Daarnaast oordeelde de rechtbank dat de fiscus ook btw kan naheffen die betrekking heeft op een teruggaaf op een suppletieaangifte.

Via Fiscus mag betaalde btw naheffen – Taxence fiscaal nieuws voor professionals.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s