Uitzendheffing tv-reclame vormt onderdeel maatstaf van heffing BTW

De Portugese televisiezender Televisão Independente SA (hierna: TVI) zendt commerciële reclame uit ten behoeve van verschillende adverteerders. Met betrekking tot deze diensten heeft TVI een uitzendheffing in rekening gebracht door de vergoeding voor de uitzending van de reclame met 4% te verhogen. Deze uitzendheffing is bij Portugese regeling ingevoerd en komt ten goede aan de cinematografische en audiovisuele kunsten.

TVI heeft de opbrengsten van de uitzendheffing in haar administratie opgenomen als doorlopende posten. Vervolgens heeft TVI de verschuldigde btw berekend over de vergoeding voor haar diensten plus de berekende uitzendheffing. Deze btw heeft zij in diverse tijdvakken op aangifte voldaan. TVI meent dat de uitzendheffing niet in de maatstaf van heffing van de btw opgenomen had mogen worden en heeft de Portugese belastingautoriteiten verzocht om de btw-aanslagen ambtshalve te onderzoeken. Dit verzoek is echter afgewezen.

De Portugese rechter heeft het HvJ EU de prejudiciële vraag gesteld of de uitzendheffing, die bij Portugese regeling is ingevoerd, ten goede komt aan de cinematografische en audiovisuele kunsten en verschuldigd is door de adverteerders maar door middel van een systeem van ‘belastingsubstitutie’ door de televisiezenders wordt betaald en als doorlopende post wordt geboekt, in de maatstaf van heffing van de btw over diensten inzake de uitzending van commerciële reclame moet worden opgenomen.

Lees verder BTW-PLAZA | btw-kennis | btw-nieuws | btw-advies | Actueel btw-nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s