Verstrekking gratis goederen belast met btw, verstrekking gratis diensten niet

Coöperatieve X B.A. (hierna: X) is een inkooporganisatie van 13 onafhankelijke retailorganisaties, die voor haar leden een kwaliteitslijn aan eigen merken op het gebied van genots- en voedingsmiddelen verzorgt. In 2009 en 2010 heeft X diverse acties georganiseerd, waarbij consumenten – al dan niet na aanschaf van een product – een prijs konden winnen, zoals een auto-, motor- en bromfietsopleiding, een scooter, een motor en een actiepakket.

Consumenten moesten hiertoe online een spel spelen, online een gezondheidstest invullen of online nagaan of de code die onder de dop van een door hen aangekochte actiefles zat een winnende code was. Daarnaast heeft X in ruil voor reclame prijzen weggegeven via radiostations. X heeft de btw die met betrekking tot de acties aan haar in rekening was gebracht voor de inkoop van de prijzen, een bedrag van ruim € 34.000, als voorbelasting in aftrek gebracht. Na een boekenonderzoek heeft de inspecteur aan X een naheffingsaanslag opgelegd.

Naar de mening van de inspecteur bestond geen recht op aftrek, aangezien de promotionele acties kwalificeren als btw-vrijgestelde kansspelen. X meent daarentegen dat de kosten die in het kader van de acties zijn gemaakt uiteindelijk bestanddeel zijn van de prijzen van de producten die zij verkoopt, zodat wel degelijk recht op aftrek bestaat.

Lees verder BTW-PLAZA | btw-kennis | btw-nieuws | btw-advies | Actueel btw-nieuws.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s