Opnieuw verwarring over btw-regeling woningisolatie

De VENIN meldt op woensdag 11 december 2013 met een brandmail aan haar leden: “Btw-isolatie gewijzigd per 1-1-2014!!!!”. In deze mail is te lezen: “De 6 procent btw-regeling voor isoleren wordt beperkt tot alleen de arbeid en niet meer het materiaal”.

De wijziging staat vermeld in een Memorie van toelichting bij de Fiscale verzamelwet 2013. In de betreffende paragraaf zijn door het Herfstakkoord echter wel wijzigingen aangebracht. Zo is de btw-regeling voor renovatie en restauratie verlengd tot 31-12-2013.

De wijziging van de btw-regeling zou echter niet ongedaan zijn gemaakt, althans volgens de VENIN die navraag heeft gedaan bij de AFNL: “Navraag bij de AFNL bevestigt echter dat dit slechte nieuws wel degelijk waar is”.

Op de officiële voorlichtingssite van de Rijksoverheid lezen we echter: “Tot eind 2014 betaalt u 6 procent btw voor de isolatie van uw woning.” In 2015 is het btw-tarief weer 21 procent. Zaait de VENIN verwarring of gebeurt er weer eens iets bijzonders in Nederland?

Verwarring
Eerder dit jaar was er ook al verwarring over de btw-regeling voor woningisolatie, omdat deze regeling gekoppeld is aan het Bouwbesluit. Aanvankelijk besliste de Belastingdienst dat met de verhoging van de minimumeisen voor nieuwe woningen in het Bouwbesluit van Rc=2,5 naar R=3,5 de minimumeis om 6% btw te mogen toepassen bij isolatie van bestaande woningen ook verhoogd was van Rc=2,5 naar Rc=3,5. Inmiddels heeft de Belastingdienst deze beslissing meer dan teruggedraaid; de minimumeis is verlaagd van Rc=2,5 naar Rc=1,3.

Grote invloed
Een verandering van de btw-regeling voor woningisolatie kan grote invloed hebben op de ontwikkeling van de vraag naar woningisolatie. Voor ons vloerisolatiesysteem met Bodemfolie en Thermoskussen betekent de oorspronkelijk voorgenomen wijziging bij een standaardwoning van 50 m² een prijsverhoging van € 100,-. De aanneemsom gaat van € 1.750,- naar € 1.850,- inclusief btw. Wij hebben daarom de ontwikkelingen vanaf het begin in de gaten gehouden en steeds is ons voorgehouden dat met het afsluiten van het Herfstakkoord deze wijziging niet zou doorgaan en de oude regeling wordt voortgezet.

Aanstaande woensdag 18 december 2013 is er een Algemeen Overleg over woningisolatie in de Tweede Kamer. Hopelijk komt daar een duidelijk antwoord op de vraag wat er gaat gebeuren met de btw op woningisolatie. Wanneer iemand mij meer informatie kan geven over de gang van zaken en waar wij vanaf 1-1 2014 aan toe zijn, dan hoor ik dat graag van u.

Via Opnieuw verwarring over btw-regeling woningisolatie | Blog | Duurzaam Gebouwd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s