Goedkopere zonnepanelen dankzij nieuwe belastingregels

Consumenten kunnen goedkoper zonnepanelen aanschaffen dankzij nieuwe belastingregels. De btw op aanschaf en installatie kunnen worden teruggevraagd bij de Belastingdienst, waarbij de belastingregel met terugwerkende kracht geldt sinds 20 juni 2013.

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekende dat door de nieuwe btw-regels de aanschaf van zonnepanelen even goed rendeert als een spaarrekening met zeven procent recente. Als voorbeeldcasus haalt de organisatie aan dat een standaardpakket van zes zonnepanelen (1440 wattpiek) van € 2.900 een teruggave van ruim 400 euro oplevert.

Consumenten die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben laten installeren, kunnen van de nieuwe regels profiteren. Het terugvragen van btw wordt door Mariken Stolk van Milieu Centraal eenvoudig genoemd. Terugvragen van btw is niet moeilijker dan het aanvragen van zonnepaneel-subsidie, die tot augustus 2013 beschikbaar was.

Btw-aangifte
In theorie moet iedereen die zonnepanelen koopt voortaan btw-aangifte doen, maar in de praktijk hoeven particulieren, die geen administratieve stappen willen zetten, niets te doen. Als de Belastingdienst niets verneemt, krijgt de particulier automatisch ontheffing van btw-aangifte op grond van een regeling voor ‘kleine ondernemers’. In de praktijk vallen alle particulieren onder die regeling.

Terugvragen
Particulieren die hun btw terug willen vragen, moeten wél administratieve stappen zetten. Ze kunnen daarbij onmiddellijk – zelfs in dezelfde enveloppe – een verzoek te doen om na teruggave verdere ontheffing te krijgen van btw-aangifte. In de toekomst kan de huidige kortingsmogelijkheid verdwijnen, aangezien er op dit moment op Europees niveau wordt gesproken over aanpassing van de regels.

Via Goedkopere zonnepanelen dankzij nieuwe belastingregels | Blog | Duurzaam Gebouwd.

Advertisements

One thought on “Goedkopere zonnepanelen dankzij nieuwe belastingregels

  1. BTW terugvragen zonnepanelen voor particulieren is in 2014 nog steeds mogelijk, zelfs met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013.

    De betaalde BTW terugvragen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen van de Belastingdienst is voor particulieren nog steeds mogelijk. Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013 kunnen particulieren de betaalde BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen van de Belastingdienst terug ontvangen.

    In de praktijk kom ik tegen dat particulieren die zonnepanelen gaan aanschaffen of aangeschaft hebben, hiervan niet op de hoogte zijn en de BTW niet terugvragen, het gaat toch wel vaak om bijna 800 euro aan BTW of meer!

    Voor geheel 2014 is het mogelijk, zelfs met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013.

    Meer informatie: http://www.btwterugvragenzonnepanelen.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s