Wijziging btw-heffing in 2015

Vanaf 1 januari 2015 zal de btw-heffing op telecom-, tv en radio omroep, en elektronische diensten wijzigen. Deze diensten worden op dit moment voor Nederlandse dienstverleners met 21% belast.

2015
Per 1 januari 2015 worden de genoemde diensten in het woonland van de consument belast. Ondernemers die dergelijke diensten verkopen aan consumenten in de EU, kunnen door de nieuwe regeling te maken krijgen met 28 btw-tarieven en 28 btw-registraties. Door gebruik te maken van het ”Unie schema” kan dit voorkomen worden.

Unie schema
Door gebruik te maken van het Unie schema, hoeft men zich namelijk niet te registreren in de 28 EU-landen. Het Unie schema houdt in dat men al zijn omzet in Nederland kan aangeven (one stop registratie). De btw kan dus in Nederland aangegeven worden. Daarbij moet echter wel het voor het land geldende btw-tarief berekend worden. Per land moet daarom op de btw-aangifte een specificatie gemaakt worden. Vervolgens zal de Nederlandse Belastingdienst ervoor zorgen dat het geld bij de juiste buitenlandse Belastingdienst terecht komt.

Gevolgen
Deze wijziging die vanaf 2015 zal optreden, heeft tot gevolg dat men juist meer of minder btw verschuldigd zal zijn over de verleende diensten. Dit heeft te maken met het geldende btw-tarief in het land van de consument. Daarnaast moeten de IT-systemen ook worden aangepast.

Via Wijziging btw-heffing in 2015 – ElsevierFiscaal.nl.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s