Klacht: RA ziet forse BTW-teruggave over het hoofd

Klacht: RA ziet forse BTW-teruggave over het hoofd

27-01-2014 16:31 • Redactie AN

Een zakenvrouw in de zorg verkoopt in 2011 een van haar dochterondernemingen voor bijna een ton. Vrijwel daags erna verzoekt de nieuwe eigenaar aan de fiscus terugbetaling van de afgedragen BTW over de jaren 2006 tot 2011, ten bedrage van 238.000 euro. En met succes. Hoe kan het dat de accountant van mevrouw die mogelijkheid niet heeft gezien? Dan was het geld ten goede gekomen aan het resultaat.

De  onderneemster vindt dat haar accountant, een RA, onzorgvuldig, onprofessioneel en onbekwaam heeft gehandeld en klaagde hem aan bij de Accountantskamer. Vanuit zijn expertise had er een belletje moeten gaan rinkelen dat BTW-teruggave mogelijk was. Ook verwijt ze hem dat er geen clausule in het koopcontract is opgenomen dat oude vorderingen op de belastingdienst  bij haar terecht zouden komen. De RA heeft de overdracht van de onderneming immers actief begeleid, is haar stelling.

Bemiddeling

De vrouw bemiddelt in (AWBZ-)zorg tussen klanten en zzp-ers die de diensten verlenen. Beiden betalen haar bureau administratie- en bemiddelingskosten.  Er liep –landelijk – een discussie over de BTW-kwestie. In 2008 is er een gewijzigde regeling gekomen dat die kosten van BTW zijn vrijgesteld.

Geen vastlegging

De accountant, die lange tijd de jaarrekeningen voor de onderneming opstelde, schuift de verantwoordelijkheid voor eventueel gemaakte fouten door naar de belastingman, die destijds bij zijn kantoor in dienst was. De taak van de accountant rondom de verkoop van de dochteronderneming bestond slechts uit het zoeken naar overnamekandidaten. De belastingadviseur heeft feitelijk het koopcontract opgesteld. De RA erkende dat het niet handig was dat er geen schriftelijke vastlegging is van deze opdracht. Hij was niet op de hoogte van de specifieke belastingregeling.

De Accountantkamer verwacht over tien weken uitspraak te doen.

via Klacht: RA ziet forse BTW-teruggave over het hoofd | WordPress.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s