MenA.nl – 5 tips voor fiscale risico’s bij overnames

KEY Group new logo long

Tip 2: Neem bedrijfsprocessen en ERP mee in overnamestructuur

Een due diligence onderzoek blijft een essentieel onderdeel, maar van even groot belang is de manier waarop de overname wordt gestructureerd en de manier waarop de overgenomen onderneming geïntegreerd wordt, zowel wat betreft bedrijfsprocessen als ERP-systemen.

Bij een verandering van het bedrijfsmodel kunnen btw-risico’s ontstaan. Een voorbeeld is dat de verkoopmodellen kunnen veranderen van ‘buy/sell’ naar ‘broker/agent’. Aankooptransacties kunnen worden gecentraliseerd en goederenstromen of voorraadlocaties kunnen veranderen. Elk van deze situaties kan leiden tot nieuwe btw-registratieverplichtingen in diverse landen, met het gevolg dat nieuwe factuurstromen moeten worden gecreëerd.

De impact is groot wanneer dit alles niet tijdig wordt vastgesteld en actie wordt ondernomen. Wat als een btw-registratie niet tijdig wordt verkregen? Het ERP systeem niet tijdig is aangepast en getest aan de nieuwe situatie? Er geen centrale proceseigenaar is van de relevante btw-processen? Het projectteam de impact niet overziet? In de praktijk kan dit leiden tot van logistieke problemen (bijv. douane in een land geeft goederen niet vrij), verkeerde btw-facturering (nieuwe correctiefacturen moeten worden uitgereikt en facturen worden hierdoor veel te laat betaald), onjuiste btw-behandeling en btw-compliance problemen die kunnen resulteren in incorrecte afdracht en rapportage problemen resulterend in potentiële naheffingsaanslagen en boetes.

Indien het nieuwe bedrijfsmodel niet meteen in het ERP systeem van kopende partij kan worden geïntegreerd, wordt vaak gekozen gedurende een overgangsperiode het ERP systeem van verkopende partij te blijven gebruiken via een ‘service level agreement’. Dergelijke praktische oplossingen kunnen resulteren in nieuwe btw-risico’s.

In een ‘asset deal’ kan het gebruik van het ERP systeem van de verkopende partij worden gekwalificeerd als outsourcing van AR en AP processen. De overname resulteert echter in een nieuwe contractspartij en ook het “oude” ERP systeem van de verkopende partij moet worden aangepast om correcte facturen uit te kunnen reiken. Daarnaast kan een dergelijke oplossing impact hebben op compliance en kunnen moeilijkheden bij het verkrijgen van data en vragen bij btw-controles ontstaan voor de kopende partij. Tevens vereist het veelal blind vertrouwen op het “oude” ERP systeem, waarvan de uitkomst niet door kopende partij kan worden getoetst.

Lees verder: MenA.nl – 5 tips voor fiscale risico’s bij overnames.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s