iBestuur: Belastingdienst zoekt heil in datalaag

COO Hans Blokpoel: Geen logge IT-projecten meer, maar een ‘datalaag’ vanwaaruit belastingplichtigen gerichter te benaderen zijn. De Belastingdienst wordt ‘informatiegestuurd’, ‘subjectgericht’, efficiënter en goedkoper. Maar vooral géén Big Brother, bezweert COO Hans Blokpoel.

(…)

De nieuwe data-afdeling heeft haar handen vol aan het goed bij elkaar krijgen van alle bestaande data. “Het leeuwendeel van wat we doen is gegevens die we al lang in huis hebben veel beter gebruiken. Wij zijn er niet op uit om zomaar zo veel mogelijk te willen weten. We zetten ook niet achter iedere belastingplichtige een inspecteur. Zo’n maatschappij zijn we niet. We hoeven geen Big Brother te zijn om dit werk te kunnen doen.”

De Belastingdienst weet nog steeds lang niet alles en blijft ook gewoon gebruikmaken van steekproeven en intuïtie, legt hij uit. “We valideren steeds of onze gegevens wel een legitieme basis zijn om onze afwegingen op te baseren.” Dat gebeurt wel steeds slimmer en rekening houdend met de historie, maar in essentie is het wat de dienst volgens Blokpoel al jaren doet. “Intuïtie zal altijd onderdeel van het vak blijven. Want ik kan van alles over jou zien in de data, maar uiteindelijk hebben we nog steeds die presumptie van onschuld.

En ik hoop dat ik ook in de toekomst heel goede inspecteurs heb met een goede intuïtie.”

Lees verder: iBestuur: Belastingdienst zoekt heil in datalaag

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s