‘Nederlandse deal met Starbucks is onwettig’| Telegraaf.nl

De EU gaat waarschijnlijk volgende week woensdag beslissen dat Starbucks en Fiat Chrysler van illegale belastingvoordelen hebben geprofiteerd in Nederland en Luxemburg.

Bij de Commissie houdt iedereen de kaken op elkaar, maar duidelijk is inmiddels dat na een onderzoek van meer dan twee jaar de Europese antikartelautoriteit tot de slotsom is gekomen dat de ‘tax rulings’ die Starbucks en Fiat Chrysler met de Nederlandse en respectievelijk de Luxemburgse fiscus hebben gesloten, onwettig zijn.

Behalve Fiat en Starbucks heeft de Commissie ook Apple en Amazon op de korrel, die gebruik maken van Ierse belastingvoordelen.

(…)

Het grote verschil tussen wettige ‘tax rulings’ en onwettige is als een belastingdeal is opgezet louter en alleen om eigenlijk nergens belasting te betalen. In het geval van Starbucks zou een in Nederland gevestigd onderdeel van het wereldwijde concern miljoenen hebben doorgesluisd naar een Britse dochter in ruil voor de rechten op het branden van koffie.

(…)

Als de Commissie volgende week doorzet, waar het wel op lijkt, moeten beide bedrijven zich schrap zetten voor forse naheffingen.

(…)

Het onderzoek van de Commissie kreeg in 2014 een nieuwe impuls toen duizenden pagina’s met geheime belastingdeals in Luxemburg uitlekten, de zogeheten ‘Luxleaks’.

Het onderzoek van de Commissie is mede bedoeld om tot ‘jurisprudentie’ te komen over het maximale belastingvoordeel dat EU-lidstaten aan een onderneming mogen toekennen. Lees verder: ‘Nederlandse deal met Starbucks is onwettig’|Nieuws| Telegraaf.nl

Further information

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s